Kun koira karkaa

31.12.2018blogi0 Kommenttia

Teksti on julkaistu ensimmäisen kerran vuonna 2016 ja tämä on korjattu versio. Ajankohtainen myös näin uutena vuotena, kun raketit taas paukkuvat taivaalla.

Maanantai-iltana sain lohduttoman viestin, että erään ystäväni koira oli kadonnut. Tiesin koiran ja koiran luonteen hyvin. Lähdin saman tien viestin saatuani etsimään kadonnutta koiraa.  Vuorokauden etsimme ja kun hieman yli vuorokausi oli kulunut, oli koira onneksi omistajan sylissä. Niin ajatuksena heräsi, että kirjoitan tekstin, miten toimia, kun koira katoaa ja miten tätä voisi ennakoida, ettei näin käy. 

Koiria karkaa vuosittain paljon. Kun lukee eri puolella verkkoa olevia karkurit palstoja niin huomattavaa on myös, että karkureista ilmoitellaan hyvin. Välillä koirat lähtevät jonkun luonnoneläimen perään ja välillä pelästytään jotain, jolloin karataan omistajan hoivista. Joskus myös koirat lähtevät ihan muuten vaan. Koira on kuitenkin aina koira. Koirat voivat liikkua päivän aikana huomattavia matkoja tai pysyä paikoillaan pyörien pienellä alueella. Näissäkin on paljon eroja. 

Nämä kaikki ovat vain minun ajatuksia tästä miten tulisi toimia. En sano, että nämä olisivat yksi ja ainoa tie löytää koira, joka on karannut. 

Viimeisimmät artikkelit

Viimeisimmät kommentit

  Jaa tämä artikkeli:

  1. Miten tulisi ennakoida ja toimia koiran kanssa, ettei koira katoaisi? Miten tulisi kouluttaa ennakkoon koiraa, ettei näitä tapauksia näin paljon tulisi? 

   

  Juttelimme aiheesta eilen myös ystäväni kanssa, joka on pitkän linjan koiraihminen. Pohdimme yhdessä, miten monelta ihmiseltä puuttuu nykyään koiranlukutaito, jota aikaisemmin todella pohdittiin ennen koiran ostamista. Esimerkkinä tästä kovinkaan moni ihminen ei tiedä koiransa luonteesta pahemmin mitään. Olen tämän myös huomannut trimmatessa ja kouluttaessa koiria. Moni ihminen kertoo kysyttäessä koiran luonteesta, että koirani on kovin sosiaalinen. Mutta sitten kuitenkaan ei halua seurustella koskaan kuin omistajansa kanssa eikä siedä myöskään toisia koiria. Tässä vaiheessa en kuvailisi koiraa kovinkaan sosiaaliseksi.

  Eräskin rouva kuvaili koiraansa dominoivaksi urokseksi ja koira on lähinnä arka eikä dominoivaa nähnytkään. Olen siis pidemmän aikaa pohtinut, että moni ihminen ei todella ymmärrä koiraansa. Mitä se milläkin eleellä tarkoittaa. Koiria myös inhimillistetään, pidetään vauvan korvikkeina ja pohditaan ihmisen tavoin ajattelemista. Koira ei vaan ole ihminen. Se on edelleen koira, jonka ajatusmaailma ei ole meidän ihmisten ajatusmaailmaa vastaava. Koira ei ymmärrä miksi ihmiset välillä toimivat erittäin ristiriitaisesti ja hyvinkin omituisella tavalla koiraan nähden. 

  Ennakointi ja miten voisi ennakoida koiran katoamisen. Tätä mietin eilen istuessani vihdoin kotona, kun koira oli saateltu kotiin. Ihan ensimmäisenä pidän tärkeänä, etenkin aktiivisella koiralla, joka tarvitsee liikuntaa, että koira saa päivittäin lenkkinsä. Koiraa tulee kävelyttää vähintään kahdesti päivässä kunnolla kävellen. Tämä on siis vähintään määrä. Mielelläänhän koiran pitäisi lenkkeillä useammin tai sitten pidempiä lenkkejä kerrallaan. Näin koira myös tottuu ympäristöönsä, sosiaalistuu ja saa purkaa energiansa normaaliin käytökseen. 

  Toinen asia mitä pidän tärkeänä, että koira tulee opettaa olemaan myös irti ja tulemaan luokse oli tilanne mikä tahansa. Kun koira osaa olla irti ja tulee luokse niin koiraa voi turvallisesti pitää irti myös esimerkiksi metsässä lenkkeillessä ja koirasta ei ole haittaa silloin muille kulkijoille. (Tiedän mitä laki tästä sanoo, mutta tätä asiaa voi harjoitella myös lain puitteissa). Koirat ovat yleensä ruualle persoja ja jopa ahneita eli silloin näiden taitojen opettaminen on erittäin helppoakin. Jos koira ei perusta herkuista, yleensä lelut kiinnostavat silloin ja koulutuksessa voi käyttää leluja herkkujen sijaan.

  Perustottelevaisuus treenit ovat siis paikallaan oli koira minkä kokoinen tahansa ja mihin tarkoitukseen tahansa hommattu. Tämä helpottaa myös elämää koiran kanssa normaalissa elämässä. Koirat yleensä myös nauttivat suuresti koulutuksesta, kun siitä tehdään niille hauskaa. Koiraa ei saa kouluttaa koskaan itse pahalla päällä vaan tulee aina etsiä hyvä ja rauhallinen hetki molemmille. Näin yhteistyö koiran kanssa vahvistuu ja koiran saa luottamaan itseensä tilanteessa kuin tilanteessa. 

  Kaiken tämän lisäksi koira olisi hyvä totuttaa erilaisiin ääniin, ettei se säikähdä niitä. Asuttiin sitten missä tahansa koiran kanssa, jonkinlaista äänimaailmaa koira joutuu sietämään. Imuri on se yleensä yleisin pelonaihe koiran normaalissa elämässä. Välillä ammutaan sorsia ja välillä raketteja ja välillä pakoputket paukahtelevat. Mutta koiran pitää nämä äänet kestää ja tulla toimeen niiden kanssa. Eli pennusta pitäen koiraa pitäisi kuljettaa erilaisissa paikoissa kuuntelemassa erilaisia ääniä. 

  Lisäksi lisättäköön, että huolehdithan, että koira on sirutettu. Sirun avulla koiralle löydetään omistaja heti, jos jotain vakavampaakin koiralle sattuu. Samoin tulee toimia kissan kanssa. Siru auttaa pitkälle asiassa koiran tunnistamisessa, jos koira löydetään kuolleena. Tämä toki toimii, jos sirun takana on omistajasta oikeat tiedot. Eli pidäthän tietosi myös ajan tasalla.

   

  2. Kuinka toimitaan, jos koira pääsee karkaamaan?

   

  Ihan ensimmäisenä jos tunnet, että et pärjää asian kanssa etkä osaa toimia. Pyydä paikalle joku, joka tuntee koiran ja yleensä koirat ja niiden toimintatavat. Tässä eilisessä karkuritilanteessa ratkaisevassa asemassa toimin minä, koiran trimmaaja, tiesin koiran luonteen ja metkut. Tiesin, kuinka tämän koiran kohdalla on toimittava, että koira saadaan pikaisesti takaisin. Omistajan arviot koiran luonteesta etsijäkoirakolle meni aika hakoteille. Korjasin kyllä saman tien asian, mutta tässä nähdään, että koira pitäisi opetella tuntemaan. Jos koiran omistaa, ei tarkoita, että koiran tuntee. On hyvä saada ihminen mukaan, joka pysyy niin sanotusti järjissään eikä hoida asiaa niin tunteella. Omistajat yleensä ovat aika shokissa karkaamisen aikaan, jolloin on hyvä mukana olla ihminen, joka organisoi asiaa järjellä. 

  Sitten nämä perusasiat. Eli älä koskaan juokse koiran perässä. Näin tuskin saat koskaan koiraa kiinni. Paremmin toimii karkuun juokseminen. Eli liiku pois päin koirasta aina, jos siihen näköhavainnon saat. Koiran nimeä ei kannata mainita eikä huudella mitään tänne käskyjä, tuskin toimivat etenkään paniikissa olevan koiran kohdalla. Jos koira juoksee karkuun, anna mennä. Perässä meneminen ei auta asiaa ainakaan siinä vaiheessa. Koiran paniikki vaan kasvaa. Koiralle on myös tässä vaiheessa ihan turha jaella mitään käskyjä.

  Jos tiedät suunnan missä koirasta on viimeiset havainnot, grillaa/paista makkaraa tai jotain muuta hyvälle tuoksuvaa. Maksalaatikko haisee etenkin grillattuna pitkän matkan päähän. Mutta makkarakin käy paremman puutteessa, jos sitä sattuu käsillä olemaan. Me saimme myös tätä karannut koiraa etsiessä koirasta havainnon, kun paistelimme makkaraa yön pimeydessä. Mutta vielä tässä vaiheessa koira ei uskaltanut tulla luokse, koiran silmät näkyivät pimeydessä ja aina kun valo suuntaan osui, karkuri meni kauemmaksi. 

  Yksi hyvä keino on myös tuttu koira, joka on tarpeeksi rauhallinen ja hyvä hermoinen. Meidän tapauksessa oma koirani Hilla toimi pienenä pelastajana. Hilla on maailman helpoin ja mutkattomin koira. Ei pelkää oikeastaan mitään muita kuin autoja ja niistäkin vaan sitä sinne sisälle tuloa. Ei ole ääniherkkä ja rakastaa yli kaiken kaikkia koiria. Koira, joka luo rauhallisen menon myös ympärilleen, auttaa pelästynyttä koiraa rauhoittumaan myös. Koiraa ei tule käyttää, jos on niin, että koirien välillä voisi syntyä riitaa. Se saattaa säikäyttää karkulaisen vielä kauemmaksi pois.

  Lisäksi ihmiset pitää saada rauhoittumaan. Koiraa rauhoittavat signaalit ovat hyväksi. Kävelytyyli mielellään rauhallinen ja ei armeijan jäykkää menoa. Hermostuminen ei myöskään ole hyvästä vaikka saattaa jo alkaa ärsyttää, jos koiran näkee ja se ei vaan tule luokse. Tästä syystä myös olisi hyvä olla sellaisen ihmisen mukana, jolla ei ole suurta tunnesidettä koiraan. Tämä pystyy valamaan näihin ihmisiin sen tunteen, että kaikki kääntyy hyvin ja rauhallinen meno säilyy. Ihmiset saavat puhua normaalilla äänenpainollansa ja mielellään iloiseen sävyyn. Puhetta tulisi jatkaa mielellään lähes koko ajan, jos koira pyörii lähellä etsijöitä. 

  Lisää ilmoitukset Facebookiin, kadonneet, karkurit jne. ryhmiin. Oman rodun ryhmään se myös kannattaa lisätä, jos sellainen löytyy. Lisää ilmoitus myös karkurit verkkosivulle. Jaa lappuja postilaatikoihin ja kiinnitä niitä tolppiin/puihin jos tiedät millä alueella koira liikkuu. Ole itse aktiivinen ja hommaa tähän tekijöitä, jos itse etsit koiraa paikallisesti koiran lähialueella. Tekstin alapuolella linkkejä eri sivustoihin. Jos koira on pidempään kadoksissa voi soittaa paikallisradioonkin, jos lukisivat karkurista ilmoitusta. Soita myös paikalliseen löytöeläinpaikkaan, jos joku sattuu koiran sinne viemään. 

  Sitten se tärkein asia, jos annat numerosi ilmoituksissa. Siihen puhelimeen on myös vastattava heti. Ei tuntien kuluttua, vaan heti! Puhelin on pidettävä päällä, äänellisenä ja todellakin se numero laitetaan ilmoituksiin, joka sitä kännykkää käyttää. Äänettömällä puhelimen pitäminen ei ole vaihtoehto koiraa etsiessä. Tuntien kuluttua on turha enää kääntyä koiran perään sinne mistä havainto on tullut, koska siinä vaiheessa koira voi olla jo kaukana.

  Lisäksi pidä itsesi kunnossa. Syö ja juo, että jaksat koiraa etsiä. Etsiminen on kuluttavaa hommaa etenkin vaikeissa maastoissa. Vaihtakaa vuoroja ja yrittäkää välissä myös nukkua. Välillä koiran etsimiseen kuluu valitettavasti viikkoja, jopa kuukausia. Äläkä luovu toivosta. Etenkin jos koira on ollut karkuteillä vasta tunteja, niin koira yleensä löytyy suhteellisen ehjänä, toki poikkeuksiakin on. Pidä hyvä mieli ja päätä, että tämä koirahan vielä löytyy!

  Eilisen pelastuksen tärkein tekijä oli koira, jonka sisus on täyttä kultaa. Myös omistajat, jotka kuuntelivat ohjeita, auttoivat koiran pelastuksessa. Koira saatiin kotiin risuja täynnä, mutta silti vahingoittumana. Ystävälliset ihmiset myös ilmoittivat missä koira on ja missä se menee milloinkin. Koira oli seurannut meidän koiran jälkiä jo pidempään ja nähnyt sen nuotiopaikalla. Varmaan se loi sen tilanteen, että tähän voi mennä mukaan syömään lihapullaa tämän toisen kanssa, kun tuttuhan tämä jo on. 

  Loppu hyvin ja kaikki hyvin. Koira löytyi <3

   

  3. Muistilista koiran kadotessa!
   

  1.    ​Hommaa joku etsintää organisoiva ihminen heti.

  2.    Älä juokse koiran perässä vaan mene siitä pois päin!

  3.    Älä huuda koiraa nimeltä äläkä komenna sitä!

  4.    Jos perheessä toinen/toisia koiria ne mukaan etsintään (tässä tilanteessa ei ole hyvä ottaa mukaan arkaa arastelevaa koiraa). Tai jos tiedät jonkun, jolla on hyvä hermoinen ja koiraystävällinen koira, joka auttaa niin se mukaan.

  5.    Ilmoitukset Facebook, verkkoon ja laput postilaatikoihin/tolppiin/puihin. Ilmoitus etsijäkoiralle, jos tarvetta. Ota talteen ennakkoon jo koirasta minigrip-pussiin koirankarvoja. Etsijäkoira saa niistä hyvin vainun. 

  6.    Puhelimeen akkua ja puhelin äänelliselle. Vastaa puhelimeen heti! Eli sen numero myös ilmoituksiin, joka on aina tavoitettavissa.

  7.    Grillaus/makkaranpaisto koiran läheisyydessä.

  8.    Makupalat, jotka erittäin hyviä oman koiran mielestä koiralle mukaan.

  9.    Pidä huoli itsestäsi, juo ja syö ettet kuukahda etsimiseen totaalisesti. Vaihtakaa vuoroja, ettei koira jää niin sanotusti yksin, jos tiedätte, että olette lähellä koiraa.

   

  Linkkejä hyödyllisiin sivustoihin: 

  https://www.etsijakoiraliitto.fi/

  https://www.kennelliitto.fi/koiran-omistaminen/jos-koirani-katoaa

  http://www.karkurit.fi/